Image
Galen höstrea från svenska bolag!


Nu startar höstens stora rea på NaxosDirect.

90% rabatt på klassisk musik från Phono Suecia och DB Production, jazz från LJ Records samt världsmusik från Country & Eastern.

Från 16 kr/st! Priserna gäller till och med 31 dec.
Visar 98 artiklar
Image Hymns to the Night
EN AV ÅRETS SKIVOR 2010 ENLIGT JOHANNA PAULSSON, DAGENS NYHETER

5 AV 5 MÖJLIGA I BETYG I DAGENS NYHETER
"Att lyssna på Tommie Haglunds symfoniska poem för violin och orkester "Hymns to the night" i gryningen efter årets ljusaste natt var inte alls så konstigt som jag först trodde. Denna nattmusik närmar sig mörkret på ett sätt som har få jämförelser. Likt en långsam dans mellan solostämman och orkestern eller mellan jaget och jagupplösningen där turerna är sådana att man inte säkert vet vem som för eller vem som låter sig föras. Men här finns mot slutet också ett ljus eller kanske skall man kalla det en klarhet som har en gryning i sig. I "Röstens dotter" för kammarensemble och två sopraner är orden heliga Birgittas och ämnet smärtans mystik hos Maria som ser sin son på korset. Men musiken är inte abstrakt andlig utan är närmast kroppslig i sina reaktioner över textens hetta. Det tredje stycket på denna porträttskiva, "To the sunset breeze" för gitarr, harpa och stråkkvartett, är inspirerat av världens kanske mest läkande lyriker, Walt Whitman. En musik om en svalkande aftonbris som avslutar ett förtätat musikaliskt dygn med Tommie Haglund."
(Martin Nyström, Dagens Nyheter)

16 kr (159 kr)
Image Double concerto / Frames in transit
Västerås Sinfonietta fortsätter sin skivserie med spännande ny, svensk konstmusik! Jesper Nordin har bland annat vunnit Sveriges mest prestigefyllda tonsättarutmärkelse, det stora Christ Johnson-priset, och hans musik, som bär spår av såväl svensk folkmusik, rock och improvisation uppförs världen över. Medverkar gör Trio Trespassing (Daniel Frankel, violin, Niklas Brommare, slagverk, Jesper Nordin, elektronik) och Daniel Frankel, violin, och Åsa Åkerberg, cello. Allt sammanhållet av dirigenten Johannes Gustavsson.
OPUS 5/5 rating
"Solistinsatserna är genomgående utmärkta och Västerås Sinfonietta svarar för förstklassigt orkesterspel under Johannes Gustavssons ledning."


16 kr (159 kr)
Image Hälsingland
Göran Klinghagen: "Den svenska jazztraditionens, för mig, mest unika drag är påverkan från vår folkmusik från olika tider. Lars Gullin är en av de första som inkluderade folktonen i sin musik och en stor inspirationskälla i svensk jazzhistoria. Jan Johansson utvecklade detta till mästerlighet, Bengt-Arne Wallin, Nils Lindberg och senare bla Jonas Knutsson, Lena Willemark och Palle Danielsson har fortsatt traditionen ... (Läs mer)

16 kr (159 kr)
Image Excursions
5 AV 6 MÖJLIGA I BETYG I SVENSKA DAGBLADET

"Susanna Lindeborgs pianoimprovisationer på Excursions är oupphörligt fascinerande. I de flesta stycken hör vi enbart Lindeborgs piano, men någon gång improviserar hon också mot elektroakustiska bakgrunder. Musiken är suggestivt varierad. Susanna Lindeborg kan mullra ut i mäktiga tonkaskader, men också dröja i en andäktig sprödhet. Hon hugger upp melodin i snärtiga staccaton, men låter den också söka sin form i ett gnistrande flöde. Solopianot är en svårbemästrad form. Keith Jarrett har skapat ett mått för soloimprovisationen, men Susanna Lindeborg skapar sitt eget, unika uttryck i ögonblicket."
(Svenska Dagbladet)

16 kr (159 kr)
Image Debris reassembled
EN AV ÅRETS SKIVOR 2010 ENLIGT MARTIN NYSTRÖM PÅ DAGENS NYHETER

4 AV 5 MÖJLIGA I BETYG I DAGENS NYHETER

4 AV 5 MÖJLIGA I BETYG I GÖTEBORGS-POSTEN

"Kammarensemblen Pärlor för svin som genom åren fått mer än 120 verk komponerade till sig kallar sig nu för The peärls before swïne experience, med en blinkning till såväl Jimi Hendrix som Mötley Crue. På nya albumet framför de Tony Blomdahls fantastiska trashmetalutbrott i "Anti focus", annars är det överraskande sansat. Som i Henrik Strindbergs "Lågmälda göranden" där ett sprött sound kastas ut i en virvlande luft och i Christofer Elghs "Variationer över en sentimental visa" där ett minne kommer krängande hit och dit likt en berusad. Eller i Pär Lindgrens "Soirée de Noël, débris rassamblés"med sin thailändska melodi som han hörde dagen före tsunamin, och i Mattias Petersson infallsrika datorstyrning i "1st application". Vackert och känsligt framför de också Peter Hansens "Schweinbird" som lika gärna kunde varit inspirerad av Buxtehude som av ett berömt utrop av Peter Sellers. Nutida kammarmusik i hårdkokt koncentrat men utan instängande konturer."
(Dagens Nyheter)

Pärlor för svin (Sara Hammarström ,flöjter, George Kentros ,violin, Mats Olofsson, cello och Mårten Landström, piano) bildades 1995. Utifrån idén att framträda med korta stycken har de skapat sin egen repertoar genom beställningar av nya verk som nu består av över 120 verk från 20 länder, komponerade av tonsättare som Anders Hillborg, Mikael Edlund, David Lang, och Tristan Murail. " Om det finns en 'svinestetik'- är det att vi försöker vara medvetet opretentiösa och tämligen direkta när vi spelar och vi försöker också hitta en emotionell kärna i all musik vi spelar."


16 kr (159 kr)
Image Satyricon
EN AV ÅRETS BÄSTA SKIVOR 2009 ENLIGT SVENSKA DAGBLADET

Att använda sig av traditionen för att hitta vägen framåt: så kan B Tommy Anderssons musik sammanfattas. Förutom att musiken klingar naturligt finns där ett längtansfullt drag. B Tommy Anderssons verklista är mycket diger och omfattar ett stort antal orkesterstycken, solokonserter, kammarmusikverk och körstycken. I det här tonsättarporträttet representeras samtliga kategorier av orkesterverket Satyricon, solokonserterna Reflections för sopransoaxofon och orkester, Konsert för horn och orkester, körverken Sonnet XVIII och Kyssar vill jag dricka och Pieces for Pontus för solopiano.


16 kr (159 kr)
Image Blue Marmalade
LIRA GILLAR

"Ola Melander (klaviaturer) har tillsammans med Blue Marmalade Band (Rickard Hauer, gitarr, Hannes Wall, bas, Henrik Eriksson Lindér, trummor) spelat in något så otidsenligt som en svensk fusionplatta. Fina gäster som Janne Schaffer, Jojje Wadenius och Sofi Hellborg borgar för god kvalitet. Dock, fusion kräver en lyssnare med tålamod och sinne för snabba solon samt hängivelse för en genre som är ganska låst i sin form. Blue Marmalade är förmodligen (jag har förstås inte hört alla) den bästa svenska fusionplattan sedan Hörselmats glansdagar eller Jukka Tolonen Band på 70-talet. Jag vet inte om intresset för denna musik är på väg upp igen efter lång kräftgång. Men i så fall har Ola Melander en god tid framför sig."
(Lira)

Ola Melander featuring Georg Wadenius-Janne Schaffer-Sofi Hellborg! "Blue Marmalade" is a fusion CD with a mix of pop, rock, jazz and funk. The original songs by Ola Melander are also inspired by Swedish ethnic music, and Indian, African and Balcan traditions. Three of the songs has lyrics by Ola Melander, and the rest are instrumental. Don't miss this unique CD with both Schaffer and Wadenius! Blue Marmalade Band is Ola Melander (keyboards), Rickard Hauer (electric guitar), Hannes Wall (bass), Henrik Eriksson Lindér (drums).


16 kr (159 kr)
Image Liuto con forza
4 AV 5 MÖJLIGA I GÖTEBORGS-POSTEN

Att en cd bär namnet Liuto con forza kan tyckas absurt. Lutan: ett tonsvagt instrument som hämtats från en hövisk kultur med helt andra ljuddimensioner. Men den som lyssnar på skivan kommer att upptäcka att titelns paradox är skenbar.
Allt handlar om hur man lyssnar. Den som accepterar att kraft kan dölja sig bakom även små åthävor har mycket att hämta.
Utan att innehålla några drag av pastisch visar alla verk på cd'n upp olika typer av relationer till historien och till den speciella medlem av lutfamiljen som används - renässansluta, barockluta och teorb.


16 kr (159 kr)
Image Music Inside The Language
5 AV 6 MÖJLIGA I BETYG I SVENSKA DAGBLADET

4 AV 5 MÖJLIGA I BETYG I GÖTEBORGS-POSTEN

"Med trippel-cd:n Music inside the language släpper pianisten, improvisatören och kompositören Sten Sandell sitt tionde album i eget namn. Numera får vi även lägga till forskare bland titlarna då detta album är en del i en avhandling om improvisationsmusik som Sandell sedan fyra år arbetar med vid Göteborgs universitet. Det hindrar dock inte albumet från att tydligt stå på egna ben. Röster, piano, orgel, elektronik, gitarr, cello och bas i skiftande dräkter och olika konstellationer. Lästa dikter av Bengt Emil Johnson med flera. Det är lika mycket ljudlig poesi som poetiska ljud. Trion med Sandells piano, Sofia Jernbergs sång och Nina de Heneys bas utforskar hur olika accenter och angreppssätt förflyttar musikens centrum och skapar ett hörspel där språk med eller utan ord förtätas och förtunnas - faller sönder. Det är mycket stimulerande, man ges utrymme att både förundras och fundera, retas och finna njutning. Likaså i duon med gitarristen David Stackenäs där samspelet och dialogen är enastående. Men Sandell klarar sig även utmärkt på egen hand. Han framför solostycken för piano där han blandar stumma klanger med handfasta nedslag. Kanske är det ändå dramat Munnen som tilltalar mest: ett hummande piano, muterad blues med elektroniskt förvrängd röst, ett suggestivt skavande med piano, röst, orgel och elektronik i en mångfacetterad helhet. En annan godbit är Borduna, ett timslångt stycke där ljuddesignern Sandell skapar en både meditativ och mystisk organism."
(Svenska Dagbladet)

"Det sker saker hela tiden. I klangerna, i mellanrummen, i mötet mellan språk och musik. Sten Sandells trippelcd är del av ett större forskningsprojekt i improvisationsmusik. Ibland tar han avstamp i texter av Bengt Emil Johnson och Willy Kyrklund, bjuder in andra musiker, som i de makalösa språksångerna med Sofia Jernberg och Nina de Heney och ett svindlande duosamtal med gitarristen David Stackenäs. Sten Sandells pianospel rör sig obehindrat mellan olika uttryck, han prövar ord och utmanar tiden i den tredje skivans timslånga dronestycke. Musik med oändligt många nivåer. Originellt. Lustfyllt."
(Göteborgs-Posten)

Sten Sandells tionde soloprojekt, men det första intermedia-projektet med musik, text och bilder i en trippel-CD-box. Sofia Jernberg - röst, Nina de Heney - kontrabas/röst och Sten Sandell -piano/röst/komposition har samlats i projektet: music inside the language, där fonetiska klanger ligger till grund för improvisationer och grafiska kompositioner. Duoprojektet speldialoger består av David Stackenäs - gitarr och Sten Sandell - piano RÖSTER: Willy Kyrklund, Staffan Göthe, Rolf Skoglund, Olivia Sandell Billström, Vanja Sandell Billström, Sten Sandell TEXTER: Bengt Emil Johnson, Magnus Jacobsson, Willy Kyrklund, Friedrich Nietzsche, Sten Sandell ""Fri improviserad musik är den enda musikform som tillåter mig som musiker att kunna ändra riktning när jag vill. Fri improviserad musik är den enda musikform där jag kan ändra riktning totalt och byta spelsätt beroende på rumskaraktär. Rummet blir en medspelare som jag kan gå med eller emot. Jag utforskar och åskådliggör hur fria improvisationens riktningsändringar kan gestaltas och rumsliga förhållanden och förutsättningar påverkar spelsätten. Den improviserade musiken jag utforskar är extremt dialoginriktad, där aktion och reaktion inom dialogen i rummet spelar en avgörande roll i processen. Vad jag vill försöka visa är hur ett soniskt språk som helt bygger på deltagarnas lyhördhet kan gestaltas, ett språk utgående från en lyssnande och spelande individ i rummet.


22 kr (219 kr)
Image Hjeltamôs
Till Björne Ståbi!

Käre spelkompis och vän sedan urminnes tider. Den här plattan är till dig. Ett litet tack bara, för alla underbara minnen och spelstunder tillsammans. För alla tokerier och långa, kringlande samtal om människan i universum. Om vibrationer och spiraler i materien och musiken. Om kärleken och livet. Tack!

Några av låtarna på denna CD kommer från den repertoar vi spelat tillsamman med Björn. Resten är rättvikslåtar efter spelmän vi mött eller inspirerats av genom inspelningar och uppteckningar. Här spelar vi utan medvetna sidoblickar och agendor, en musik som vi under merparten av våra liv lärt oss älska och uttrycka på vårt vis.

Per & Bengan
16 kr (159 kr)
Image Tre i en balja
Lennart Hellsings älskade texter svängigt framförda av Dinkelidunk: Caroline Ulvsand, Erland Mauritzon och Inge Pettersson.


16 kr (159 kr)
Image Davids Nimm
Tonsättaren Lars Sandbergs sökande, lyssnande musik finns där som ett försiktigt utlagt spår. En melodi stannar upp, utvidgas och går vidare. Det hänger på oss lyssnare att våga lämna bagaget av förutfattade meningar om nutida musik bakom oss och helt enkelt följa musikens väg. Det finns en grafisk enkelhet och förtätning i uttrycket som låter tonerna tala sinsemellan. (Göteborgs-Posten)


16 kr (159 kr)
Image Från Berg till Bäck
De nya musikideal som under 1930-och 40-talen växte fram inom kyrkan i Sverige var en reaktion mot romantiska ideal och drömska klangmålerier. I stället sökte man sig till den äldre musiken. Att uppföra den historiskt riktigt blev ett krav och den så kallade nya sakligheten blev snart både en konstart och en livsstil. Då upplevdes musiken som kärv och modernistisk men i dag ter den sig förunderligt källfrisk och tidlös. Eric Ericson leder sin egen ensemble i körstycken från Gottfrid Berg till Sven Erik Bäck, av vilka han uruppfört ett flertal. Rolf Stenholm spelar på Oscarskyrkans orgel i Stockholm, byggd 1949. Detta är nr 3 i serien Musica Sveciae Modern Classics.


16 kr (159 kr)
Image Motorbike
Jan Sandströms "Motorbike Concerto" har blivit ett av världens mest framförda nutida verk och trombonisten Christian Lindberg har spelat solostämman hundratals gånger i olika konserthus världen runt. "Hemligheten bakom denna trombonkonserts internationella framgångar är dels Lindbergs fantastiska spel, men också det faktum att Sandström älskar musik, något som smittar av sig. Han skriver för åhöraren, och även om det är modern musik, så är den maximalt attraktiv och tillgänglig." skrev en recensent. En annan skrev om körstycket "Det är en ros utsprungen": "ett av den moderna svenska körlitteraturens vackraste verk."


16 kr (159 kr)
Image Stora Blå
16 kr (159 kr)
Image My Cup of Tea
Sten Melin är en överraskningens man. "Det blir inte som de tänkt sig" är en typisk kommentar, fälld av Sten när han arbetade på ett beställningsverk. Med en bakgrund som jazzmusiker och med kompositionsstudier för Sven-David Sandström och Gunnar Bucht, har Sten Melin tillägnat sig ett helt eget tonspråk med stora variationer i uttrycket.


16 kr (159 kr)
Image Failles
Madeleine Isaksson, född 1956, studerade mellan 1979 - 1987 vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Därefter reste hon till Amsterdam för ett års studier med tonsättaren Louis Andriessen och sedan vidare till Frankrike där hon sedan 1990-talet bor och verkar utanför Paris. Möten med tonsättare som t ex Brian Ferneyhough, Iannis Xenakis, Morton Feldman och Emanuel Nunes har bidragit till hennes utveckling, liksom mötet med Giacinto Scelsis musik i Darmstadt. Bildkonst och litteratur har haft stor betydelse för hennes skapande vilket visar sig i färgsymbolistiska instrument- och formbeteckningar liksom i verbala omskrivningar. Musiken berättar inte, den kommenterar, associerar och uttrycker stämningar genom ett eget utvecklat språk. " Det är något som pågår, något som har lagrats och som tar sig uttryck i en musikalisk form." Citatet är träffande och gäller inte enbart de enskilda verken utan hela Madeleine Isakssons inställning till skapande.


16 kr (159 kr)
Image Bow 5 6
Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges ledande stråkensembler som har turnerat över hela världen. Samtliga verk på denna cd är beställningsverk av Musik i Uppland för ensemblen och har uruppförts av Uppsala Kammarsolister.


16 kr (159 kr)
Image Phonetasy
På den här cd'n ville vi ta upp några av de verk som skrivits just för Rollin Phones, musik vi beställt från tonsättare vi tycker om. Att verken är så varierade ligger nog i saxofonkvartettens karaktär; här finns utrymme för det briljanta och rytmiska, men eftersom saxofonen är extra övertonsrik inbjuder det även till en varierad klang ."
Flertalet verk har skrivits till Saxofonkvartetten Rollin' Phones av både svenska och utländska kompositörer. Spännande samarbeten med andra instrumentalister och konstformer planeras och utvecklas kontinuerligt.
Saxofonkvartetten Rollin' Phones som består av Tove Nylund - sopransaxofon, Kristin Uglar - altsaxofon, Helena Friman - tenorsaxofon och Neta Norén - barytonsaxofon bildades 1986 och har varit en frilansande kammarmusikensemble på heltid fram till 1998. Idag arbetar kvartetten projektvis.16 kr (159 kr)
Image Mapou - Haitian Drums and Northern Wind
Mapou är namnet på ett heligt träd i Haiti. Saxofonisten Sten Källman har tillsammans med Sanba Zao, legendarisk vodoutrumslagare i Haiti, gjort ett album inspelat i Port-au-Prince och Göteborg, tillsammans med haitiska slagverkare och många av Stens svenska blåsarkollegor. Haitisk rituell trummusik möter nordisk spelmansmusik.

Mapou is the name of a holy tree in Haiti. Swedish saxophonist Sten Källman and legendary Haitian vodou drummer Sanba Zao have together created a tribute to these unique music traditions with participation of Haitian drummers and Swedish folk musicians.

16 kr (159 kr)
Image Quartetto Con Forza
Stenhammar Quartet är en av Skandinaviens främsta kvartetter. Deras framföranden präglas av värme och energi samtidigt som de har en högt driven teknisk skicklighet. Till kvartettens profil hör arbetet med nutida musik. Här presenteras stråkvartetter av uppmärksammade tonsättare som Mats Larsson Gothe, Anders Hillborg , Per Mårtensson och Mika Pelo.


16 kr (159 kr)
Image Haunt
KammarensembleNs virtuosa medlemmar består av stämledare i svenska orkestrar, såväl som solister och framstående kammarmusiker. Denna ensemble - " en ensemble som trotsar tyngdlagen " (Svenska Dagbladet) - har fungerat som inspirationskälla för en mängd tonsättare, vilket resulterat i mer än sextio uruppföranden. Denna cd är uppföljaren till "Keep the Change" och tillsammans utgör de ett tvärsnitt ur ensemblens svenska repertoar.


16 kr (159 kr)
Image Dichterliebe
Hur olika vi kan uppleva välkända dikter ger Thomas Jennefelt en vink om i sitt körverk "Dichterliebe". Under Schumanns romantiska synsätt och Heines blommande ord ser Jennefelt mycket mer, han skådar ner i djupen under majdagens solsken och kärlekens alla turer. Här hörs också två orkesterverk av samma tonsättare och hans kända körverk "Warning to the Rich"..


16 kr (159 kr)
Image Persuasion
Britta Byströms musik kan tyckas spontan men är ytterst väl genomarbetad - stram, men ändå lekfull. Som en japansk trädgård. Britta Byström är en utpräglad orkesterkompositör.Verklistan innehåller få vokalverk men ett viktigt undantag är kammaroperan Om man blir av med sitt bagage. Slutarian ur operan sjungs av Patricia "från andra sidan": Vem av er alla ska lämna sin värld? Britta Byström visar här hur vacker ödsligheten kan gestalta sig. Impressionistisk minimalism är kanske ytterligare en beskrivning av Britta Byströms musikvärld?


16 kr (159 kr)
12345
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Mitt konto
Min varukorg: 0 artiklar