Image
MÅNS BÄSTA TIPS 2021!

Oktobermörkret sänker sig, endast upplyst av höstens guldgula blad – och klart lysande musik förstås! Mina personliga favoriter ur denna månads skivskörd innehåller ”skräckfilmsmusik”, polska violinskatter med glöd samt en svensk världsartist på trumpet.

Måns Uggla: Musiker i grunden, utbildad på Musikhögskolan i Göteborg (trombon) i början av 1990-talet. Karriärbyte på 2000-talet, med studier på Journalisthögskolan i Stockholm följt av 13 års arbete som reporter, kultur- och musikjournalist, på Sveriges Radio och Nerikes Allehanda. Sedan 2016 ansvarig för releaseplanering, mediekontakter och marknadsföring på Naxos Sweden. I mitt arbete som label manager har jag förmånen att lyssna på massor av ny musik.

Varje vecka släpper vi 50-100 nya releaser här på NaxosDirect och jag vill gärna dela med mig av mina personliga favoriter.
Visar 23 artiklar
Image Bartok: Concerto for Orchestra

MÅNS UGGLA (oktober): En av de filmer jag förmodligen sett flest gånger är Stanley Kubricks ”The Shining”, ett mästerverk från 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen. Skräck när det är som mest underhållande. En starkt bidragande orsak är filmmusiken, där Bartóks ”Music for Strings, Percussion & Celesta” återkommer i flera nyckelscener. Det räcker att höra det första xylofonslaget i sats tre för att kalla kårar ska börja rulla längs ryggraden. Verket finns nu på en ny utgåva från BIS, med Helsingforsfilharmonikerna och Susanna Mälkki, ihop med Bartóks milstolpe ”Konsert för orkester”. Underbart!


169 kr
Image The Polish Violin, Vol. 2

MÅNS UGGLA (oktober): Andra volymen med polsk violinmusik är inget annat än en guldgruva. På ”The Polish Violin, Vol. 2” tolkar Jennifer Pike sonater och capricer av Szymanowski, Podowski och Bacewicz så att det glöder om stråken. Född 1989 av polska och brittiska föräldrar slog hon igenom då hon blev den yngsta vinnaren någonsin av BBC Young Musician of the Year 2002, blott 12 år gammal. Sedan dess har hon minst sagt behållt formen och släppt flera prisvinnande album på Chandos, bland annat ”Like to the Lark” (2019) tillsammans med Svenska Kammarkören. En violinist att följa!


169 kr
Image Karl Olandersson: Walk and Talk

MÅNS UGGLA (oktober): Karl Olandersson är en av Sveriges allra bästa trumpetare. Lägg därtill att han är en makalös låtskrivare. Nya plattan ”Walk and Talk” från Stockholm Jazz Records innehåller idel Olanderssons originalkompositioner, flera av dem med potential att upptas i standardrepertoaren, inte minst den underbara balladen ”Another One” som är albumets sista spår. Olanderssons glimrande trumpetspel backas upp av en mycket samspelt trio, med Magnus Hjort, piano, Martin Sjöstedt, bas, och Daniel Fredriksson, trummor.


169 kr
Image Laura Netzel: Chamber Portrait

MÅNS UGGLA (september): DB Productions i Malmö har grävt fram ännu ett ”nytt” namn ur den svenska klassiska musikhistorien, kompositören Laura Netzel (1839-1927). På nya albumet med Malin Broman, violin, Sabina Bisholt, sopran, Simon Crawford-Philips, piano, och Musica Vitae, presenteras ett urval kammarmusikaliska verk och sånger, samtliga utgivna för första gången. Det är romantisk musik underbara melodier och harmoniska växlingar som förtrollar. Det känns oerhört att få privilegiet att lyssna till musik som i flera fall inte har framförts offentligt på över hundra år.


159 kr
Image A4 Brass Quartet: Mosaic

MÅNS UGGLA (september): A4 Brass Quartet är en brittisk brasskvartett där medlemmarna är stämledare i berömda brassband som Black Dyke, Foden’s och Brighouse & Rastrick. Soundet är annorlunda än mer ”normal” brasskvartett, då de spelar på kornett, tenorhorn, bariton och eufonium. Samtliga spelar dessutom med vibrato, vilket gör att klangen närmast liknar stråkkvartett. Några originalkompositioner men även småstycken av Bruckner (Locus iste!), Bernstein, Bartók med flera, i nyskrivna arrangemang för kvartett. Sista spåret på albumet är smäktande ”Salut d’amour” av Edward Elgar. Mer brittiskt än så blir det inte!


159 kr
Image Collectif9: No Time for Chamber Music

MÅNS UGGLA (september): Gustav Mahler skrev nästan ingen instrumental kammarmusik alls. Han hade full fokus på sina symfonier för stor orkester samt sångcykler, och hade väl helt enkelt inte tid för annat. Det har ensemblen Collectif9 plockat upp och fixat. På nya albumet med den ironiska titeln ”No Time for Chamber Music” från Alpha Classics (release 24 sept) spelar denna Montreal-baserade stråk-nonetten egna arrangemang på teman hämtade från Mahlers symfonier 1, 2 och 5, ”Das Lied von der Erde” samt ”Lieder eines Fahrenden Gesellen” med mera. Jag tror att Mahler hade älskat och tackat för detta initiativ. Musiken framträder i ett helt nytt och avskalat ljus. Hans melodier kommer verkligen till sin rätt, uttrycksfullt tolkade på nio stråkinstrument.


169 kr
Image Händel: Ariodante (2DVD)

MÅNS UGGLA (maj): Cecilia Bartoli lyser upp hela scenen och förtrollar publiken med sina koloraturer – och sitt skägg! I Händeloperan ”Ariodante” gör hon en byxroll som riddaren Ariodante, i ett drama om otrohet, lögner och svek. Operan hade premiär vid Covent Garden 1735, men föll sedan i glömska i två hundra år innan partituret publicerades på 1960-talet. Efter återupptäckten betecknas ”Ariodante” som en av Händels bästa seriösa operor. Inspelningen som nu ges ut av C Major på både dvd och bluray gjordes under Festspelen i Salzburg 2017. Bland övriga solister märks, Rolando Villazón, tenor, sopranerna Kathryn Lewek och Sandrine Piau samt den svenske tenoren Kristofer Lundin.


349 kr
Image Händel: Ariodante (Bluray)
359 kr
Image Mahler: Symphony No. 7 in E Minor

MÅNS UGGLA (maj): Månadens största nyhet på den klassiska musikhimlen var att Bayerska Statsoperan startat eget skivmärke. Första utgåvan är en liveinspelning från Nationalteatern i München av Gustav Mahlers sjunde symfoni, en av mina absoluta favoriter, med Kirill Petrenko, chefsdirigent vid BSO 2013-2020. En eldigt febrig tolkning, inspelad med förstklassigt ljud, med fantastiska brassektioner som blåser liv och laddning genom symfonins fem satser. Speciellt i det avslutande rondot. Jag ser verkligen fram emot att få följa denna label och dess kommande utgivningar.


189 kr
Image Lars Danielsson Liberetto: Cloudland

MÅNS UGGLA (maj): Basisten Lars Danielssons tidigare album ”Liberetto I-III”, utgivna 2012-2018, följs inte av ”Liberetto IV” utan ”Cloudland” där Danielsson valt att i stället döpa sin grupp till Liberetto. Musiken är vid en första lyssning ganska lågmäld och tillbakadragen, men där göms en intensitet och puttrande spelglädje som fyller hela kroppen. Supergruppen med Magnus Öström, trummor, Grégory Privat, piano, och John Paricelli, gitarr, gästas på några spår av Arve Henriksen, trumpet, och Kinan Azmeh, klarinett. Ett album att återkomma till, många gånger om.


169 kr
Image Ermanno Wolf-Ferrari: Dreams & Drama

MÅNS UGGLA (april): Den italienske kompositören Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1948) är mest känd för sina komiska operor. Under 1900-talets första årtionden var de bland de mest spelade på Europas operascener. Men han skrev även annat, som till exempel tre tidiga och helt underbara sonater för violin och piano (den första innehar opusnummer 1!). Nu finns dessa sonater utgivna på Naxos med den italienske violinisten (och dirigenten) Emmanuele Baldini, för närvarande konsertmästare i Sao Paolo Symphony Orchestra, ackompanjerad av Luca Delle Donne, piano. Kammarmusik av yppersta klass som förflyttar lyssnaren till de musikaliska salongerna i Venedig i början av förra seklet.

89 kr
Image Avishai Cohen: Two Roses

MÅNS UGGLA (april): Avishai Cohens musik har alltid fascinerat och roat mig. Mixen av jazz och folktoner från Medelhavet och Israel, med ordlös sång och udda taktarter, är både medryckande och lättflytande. Nu har hans musik kommit i ny skepnad, genom ett samarbete mellan Cohens trio och Göteborgs Symfoniker, inspelat live av bästa ljudteknikern Lasse Nilsson, utgivet på både cd och vinyl av Naïve. ”Two Roses” får fem stjärnor.


159 kr
Image Avishai Cohen: Two Roses (2LP + two bonus tracks)
249 kr
Image JS Bach: The Brandenburg Project (3CD)

MÅNS UGGLA (april): Svenska kammarorkesterns Brandeburg-projekt växte fram på Örebro konserthus under min tid som kulturjournalist på Nerikes Allehanda och jag hade förmånen att intervjua flera kompositörer och solister som fått i uppdrag att skapa nya verk inspirerade av varsin Brandenburgkonsert av Bach. Kompositörer: Mark-Anthony Turnage, Steven Mackey, Anders Hillborg, Olga Neuwirth, Uri Caine och Brett Dean. Solisterna: Clare Chase, Mahan Esfahani, Håkan Hardenberger, Pekka Kuusisto and Tabea Zimmermann. Det unika projektet tog 18 år att genomföra, från första idé till sista konsert. Nu finns dessa verk samt Bachs originalkonserter samlade i en box från BIS. En milstolpe!
BIS2199


559 kr
Image Heinrich Albert's Pumpkin Hut

MÅNS UGGLA (mars): Med den fantasieggande titeln ”Heinrich Albert’s Pumpkin Hut” serverar skivmärket Ramee en tidskapsel från Königsberg (nuvarande Kaliningrad) på 1630-talet. Staden fungerade som en fristad dit många artister och musiker sökte sig undan pestens och krigets fasor, speciellt till den nyutnämnde kantorn i katedralen, Heinrich Alberts, hem. I hans lilla trädgårdsskjul som fick namnet ”Pumpahuset” framförde man musik som berättade om människors umbäranden och längtan efter frid och fred. Ett album värt en närgången lyssning, inte minst på grund av en fantastisk sinka-spelare (föregångare till trumpeten).


159 kr
Image Veronica Swift: This Bitter Earth

MÅNS UGGLA (mars): Veronica Swifts andra album på Mack Avenue är en ren uppvisning, dels är sången fläckfri, dels lyckas hon para ihop dagsaktuella texter med musik som andas traditionell jazz. Swift tar upp ämnen som sexism, miljöfrågor, ”fake news”, rasism och främlingsfientlighet – allt till melodier och arrangemang som vore de hämtade direkt från The Great American Songbook. Jag faller pladask för hennes naturliga fraseringskonst och röstekvilibristiska saltomortaler. Världsklass!


159 kr
Image Stanchinsky: Piano Works

MÅNS UGGLA (mars): Peter Jablonski framröstades som Årets svensk i världen 1996 efter att den dåvarande 25-åringen gjort succé med flera inspelningar på storbolaget Decca och hyllade världsturneer. Efter att ha varit bosatt i London i många år, där han bland annat varit professor i piano vid Royal College of Music. Nu har han återvänt till rötterna i Karlskrona och just släppt sitt andra album på finska märket Ondine. ”Bortglömd” musik av den ryske kompositören Alexei Stanchinsky (1888–1914) som förtjänar all uppmärksamhet han kan få. Och han kunde knappast ha fått en bättre förvaltare av än den omsorgsfulle Jablonski. En riktig pärla!


159 kr
Image Ksenija Sidorova: Piazzolla Reflections

MÅNS UGGLA (februari): Dragspel är ett åsidosatt och nedgraderat instrument inom den klassiska världen. Det cirkulerar massor av dragspelsskämt (nästan lika många som om violan) om detta instrument. Trist, eftersom rätt hanterat kan det vara helt fantastiskt.
Lettiska accordionisten Ksenia Sidorova är något av en ambassadör. Hennes nya album från Alpha Classics är en hyllning till Astor Piazzolla. Innerligt, uttrycksfullt och musikskapande på mycket hög nivå.


169 kr
Image JS Bach: Harpsichord Concertos Part II

MÅNS UGGLA (februari): Francesco Corti och ensemblen Il Pomo D’oro spelar Bach som inga andra. Med sin andra och avslutande volym med Bachs cembalokonserter på Pentatone (Vol. I, PTC5186837, kom förra året) visar de var skåpet ska stå i fråga om schvung och dansant driv. Och de långsamma satswerna smyckas med underbara ornamenteringar. Flerfaldigt prisbelönta Il Pomo D’oro är för övrigt samma ensemble som ackompanjerade svenska mezzostjärnan Ann Hallenberg på hennes hyllade album ”Carnevale 1721” (2017).

159 kr
Image Ragnhild Hemsing: Røta

MÅNS UGGLA (februari): Det är kanske som att svära i kyrkan, just nu under brinnande skid-vm, men en hyllning till Norge måste framföras. Violinsystrarna Eldbjörg och Ragnhild Hemsing fortsätter att förgylla den klassiska katalogen med sina utgivningar. Eldbjörg på BIS och nu släpper den äldre systern, Ragnhild, en supernorsk skiva på Berlin Classics där hon spelar musik av Grieg, Halvorsen, Bull och Svendsen på Hardangerfela. Heja Norge!


159 kr
Image Hans Rott: Orchestral Works, Vol. 2

MÅNS UGGLA (januari): Den österrikiske tonsättaren Hans Rott (1858-1884) komponerade sin enda fullbordade symfoni (E-dur) blott 20 år gammal, starkt influerad av samtida Mahler, Wagner och Bruckner. Hans ungdomliga entusiasm kvästes dock av Brahms som kallade honom ”talanglös”, en sågning han aldrig hämtade sig ifrån. Han hamnade på mentalsjukhus och dog bara fem år senare, fyllda 25. Symfonin uruppfördes inte förrän drygt 100 år efter Rotts död, 1989. Den ingår i andra volymen i Capriccios serie med Rotts samlade orkesterverk (Vol. 1, C5408). Stor musik av ett förlorat geni!


159 kr
Image Mozart: Complete Piano Sonatas Vol.3 K330/k280/k31

MÅNS UGGLA (januari): Jean Muller fortsätter sin Mozart-resa, dels på bejublade turnéer världen över, dels på Hänssler Classics med Complete Piano Sonatas, Vol. 3. Första och andra volymen (HC18068, HC19074) har hyllats välförtjänt för sin stringens och spelglädje. På nya albumet tolkar han sonaterna 2, 8, 10 och 16. Pianospelet är enkelt och chosefritt. Med lätta fingrar dansande över tangenterna vaggar han själen till ro.


169 kr
Image Beethoven & Birtwistle: A Bag of Bagatelles

MÅNS UGGLA (januari): Det tyska skivmärket Wergo hittar alltid på oväntade saker, särskilt känt för sina inspelningar av modern klassisk musik av nutida kompositörer. På ett nytt album med pianisten Nicolas Hodges har dock (gamla) Beethoven smugit sig in. Hodges låter några av Beethovens bagateller framstå i relief till småstycken av brittiske kompositören Harrison Birtwistle (f. 1934). Resultatet är inget man kan slölyssna till. Men en stor knippa humor och finurlighet syr Hodges ihop den ovanliga kombinationen till ett helgjutet album. Kul!


159 kr
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Mitt konto
Min varukorg: 0 artiklar